Dobra betonowa mieszanka – jak ją zrobić?

Dobra betonowa mieszanka – jak ją zrobić?

Wykonanie dobrej jakościowo betonowej mieszanki nie jest takie proste. Często zapotrzebowanie na nią jest tak małe, że zamawianie betonu z wytwórni oraz opłacanie jej transportu specjalnym betonowozem jest całkowicie nieopłacalne. Dlatego też warto dowiedzieć się, jak samodzielnie wykonać świetną betonową mieszankę.

O ile betonowanie fundamentów, podłóg, czy stropów za pomocą betonowozu jest całkowicie zrozumiałe, o tyle w przypadku pojedynczych aplikacji betonu do małych robót powinniśmy polegać na własnoręcznie wykonanej mieszance. Samodzielnie wykonany beton przyda się m.in. do wylewania słupków ścianek kolankowych, wieńców dachowych, czy do podciągu prefabrykowanego stropu. Zatem, jak przygotować dobry beton?

Jak zrobić dobry beton na placu budowy?

Solidna i trwała mieszanka z powodzeniem może być wykonywana na placu budowy, pod warunkiem, że podczas jej wyrabiania będziemy przestrzegać kluczowych zasad produkcji betonu. W przypadku małych budów warto celować w wyrabianie betonu klasy od C12 do C15, lub niższej – od C8 do C10.

Klasa betonu a jej zastosowanie na budowie

Na standardowych budowach wykorzystywane są wymienione wyżej klasy betonu od C8 do C15.

Beton klas C8 – C10 – zwany chudym betonem – wykorzystywany jest głównie w formie podkładu pod fundamenty. Układa się z nich warstwę dociskową na tarasach oraz warstwę wyrównawczą podłóg.

Reklama


Z kolei beton klas C12 – C15 służy do realizowania stropów, ław, ścian i płyt fundamentowych, wieńców w stropach, warstw podłóg na gruncie, nadproży, schodów, czy słupków w ściankach kolankowych.

Beton wyższych klas wytrzymałościowych trudno wykonać w warunkach „polowych” na placach budów, ponieważ proporcje i receptura stają się zbyt precyzyjne dla niedoświadczonych wyrobników oraz standardowych betoniarek i innych urządzeń mieszających.

Mieszanka betonowa

Mieszanka betonu składa się z czterech podstawowych składników: cementu, kruszyw, wody oraz różnorodnych domieszek zmieniających parametry betonu. Niemniej jednak najważniejszym i podstawowym składnikiem betonowej mieszanki jest cement.

Wylewanie betonu, Źródło: Pixabay.com
Wylewanie betonu, Źródło: Pixabay.com

Cement – podstawowy składnik

Jeżeli chcemy wyrobić solidny beton, cement musi pochodzić z pewnego źródła. Cement nie może być zbyt stary, a tym bardziej przeterminowany, ponieważ z czasem obniżają się jego parametry, co może spowodować znaczne obniżenie wytrzymałości oraz trwałości mieszanki betonowej. Co więcej, cement musi być prawidłowo przechowywany – jeżeli chcemy wykonać dobrej jakości beton, nie należy stosować zbrylonego cementu. Dlatego też cement powinien być przechowywany pod zadaszeniem lub składowany na paletach przykrytych folią.

Woda i kruszywo – zadbaj o ich czystość

Kruszywo dodawane do mieszanki cementowej musi być całkowicie czyste i nie może zawierać zanieczyszczeń organicznych i chemicznych, a tym bardziej domieszek gliny, które mogłyby obniżyć walory użytkowe betonu. Granulacja kruszywa powinna być dopasowywana do grubości realizowanych elementów betonowych. Do rozrabiania mieszanki należy użyć wody pochodzącej z wodociągów. Wszelkie zanieczyszczenia cieczy również obniżą parametry mieszanki betonowej.

Receptura na dobrą betonową mieszankę

Dobra receptura na beton tkwi w użyciu prawidłowej proporcji jego komponentów, a także odpowiedniej kolejności ich dodawania. Żwir, piasek, woda i cement muszą być tak dobrane, by możliwe było uzyskanie prawidłowej półciekłej lub plastycznej konsystencji mieszanki betonowej. Dobrą praktyką jest określanie masy lub objętości składników na podstawie jednego 25-kilogramowego worka cementu oraz odpowiednie jej skalowanie względem potrzeb.

Największym problemem, z którym możemy spotkać się na placach małych budów, jest sposób odmierzania składników. Najczęściej poszczególne składniki dozowane są łopatą, co uniemożliwia precyzyjne wyrabianie betonu. Dobrym sposobem na odmierzanie wody i kruszywa (piasku lub żwiru) jest używanie wiader lub innych plastikowych i metalowych pojemników z zaznaczoną uprzednio objętościową podziałką – znacząco przyśpieszy to pracę, jednocześnie zapewniając wysoką precyzję w dozowaniu komponentów betonowej mieszanki. Należy pamiętać, by uwzględniać ilość wody na podstawie wilgotności piasku – jeśli jest on mokry, wówczas należy wlewać nieco mniej wody, niż to zostało przewidziane.

Wyrabianie chudego betonu

Chudy beton (klasy C8 – C10) powinien mieć dość gęstą konsystencję (mokrej ziemi). Dlatego też często warto mieszać go od razu w wykopie fundamentowym. Uważaj, by podczas wyrabiania chudego betonu nie dolewać wody, która upłynni mieszankę, jednocześnie zmniejszając jej parametry wytrzymałościowe. Jeżeli chcemy wyrobić solidny chudy beton z cementu portlandzkiego klasy CEM I 32,5, wówczas na jeden 25-kilogramowy worek takiego cementu należy dodać 344 kg lub 211 litrów piasku oraz 11 litrów wody.

Przewożenie betonu, Źródło: Pixabay.com
Przewożenie betonu, Źródło: Pixabay.com

W przypadku wyrabiania betonu klasy C12 – C15 do konsystencji półciekłej z tego samego cementu portlandzkiego, na jeden 25-kilogramowy worek cementu należy dodać 54 kg lub 34 l piasku, 125 kg lub 74 l żwiru oraz 15 l wody.

Kolejność dodawania składników

Beton najpierw należy mieszać na sucho – posługując się wyłącznie piaskiem, cementem i żwirem. Początkowo do betoniarki lub kastry wsypujemy piach, następnie mieszamy go z cementem do uzyskania jednolitej konsystencji i opcjonalnie dodajemy żwir. Dalej wszystko podlewamy wodą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (około 2 – 5 minut, zależnie od konsystencji).

Należy mieć na uwadze, że zbyt długie mieszanie składników betonowej mieszanki może doprowadzić do oddzielenia się składników od siebie, co drastycznie obniży parametry wytrzymałościowe betonu. Świeży beton należy zużyć maksymalnie w ciągu godziny od zmieszania. Zagęszczając betonową mieszankę, należy najpierw rozsypać piach a na nią cement. Następnie trzeba dokładnie zmieszać obydwa składniki do uzyskania jednolitej barwy. Dalej następuje skraplanie mieszanki wodą. Tak przygotowaną mieszankę ubija się – np. za pomocą drewnianego drąga.


Ocena: 0.0

Data publikacji: 2018-06-12

Autor tekstu

Magister inżynier Elektrotechnik i copywriter techniczny z wieloletnim doświadczeniem. Pisze content techniczny - od AGD/RTV, przez IT, budowlankę, aż po wysoce niszowe branże. Pasjonat sportu i miłośnik dobrej fantastyki. Więcej o nim przeczytasz w Kuźni Treści, w której wykuwa swój content.