Grillowy zawrót głowy – jak wybrać grill ogrodowy?

Grillowy zawrót głowy – jak wybrać grill ogrodowy?

Sezon grillowy przed nami. Rodzinne i towarzyskie spotkania w ogrodzie niektórzy nazywają wręcz „sportem narodowym Polaków”. Planując odpoczynek  w ogrodzie warto zastanowić się nad tym, jak zorganizować to wypoczynkowo-gastronomiczne miejsce. Dobrym pomysłem jest, by wydzielić w ogrodzie miejsce, w którym umieścimy grill (stały lub przenośny) oraz miejsce do spożywania posiłków (ławki, krzesła, stoliki). Dobra pogoda i doborowe towarzystwo plus lubiane, grillowane przysmaki – to recepta na najlepszy przydomowy wypoczynek!

Zaplanuj miejsce

Spotkania przy grillu są świetną okazją do rozmów, wspólnego spędzania czasu, podtrzymywania więzi rodzinnych i przyjacielskich. Zastanów się, jaki prowadzisz styl życia? Ile osób spędza, albo chciałbyś, aby spędzało czas w Twoim ogrodzie? Jak często będziecie się spotykać? Czy będą to szybkie, kurtuazyjne wizyty, czy wielogodzinne biesiady?  Jeżeli planujesz miejsce do biesiadowania z grillem stałym bądź przenośnym oraz tzw. małą architekturą ogrodową (altanka, ławki, stół) weź pod uwagę, czy jego lokalizacja nie będzie uciążliwa dla sąsiadów. Należy pamiętać też o sposobie ulokowania paleniska. Jeżeli będzie ono źle skierowane względem miejsca do wypoczynku i spożywania potraw, to dym może kierować się w stronę biesiadujących, a to już żadna przyjemność, by tak spędzać popołudnia! Weź pod uwagę, że w Polsce dominują zachodnie wiatry. Najlepiej, jeżeli w  ogrodzie da się wygospodarować część przeznaczoną TYLKO na grilla, gdzie znajdzie się miejsce do odpoczynku, spożywania grillowanych potraw oraz same urządzenia grillowe. Rodzaj takiego salonu grillowego można uzyskać oddzielając od siebie tę część ogrodu pasem zieleni.

Rodzaje grillów – wybierz coś dla siebie

Grille ogrodowe dzielimy na stałe i przenośne. Specjaliści proponują podział ze względu na rodzaj spalanego paliwa:  węglowe, drzewne, gazowe, elektryczne. Najpopularniejszymi grillami w kraju są grille węglowe.

Poznajmy rodzaje grillów oraz atuty ich użytkowania:

  • grille węglowe
    – najlepiej się sprzedają, chociaż ze względu na coraz większą świadomość na temat zdrowego odżywiania się, klienci zaczynają rozważać też zakup innych rodzajów grillów,
    – są niezależne od tzw. sieciowych źródeł energii,
    – na rynku dostępne są urządzenia w szerokim wachlarzu cenowym oraz mające różne kształty i rozmiary,
    – ci, którzy w ogrodzie przyrządzają dania stosunkowo rzadko raczej wybierają grille mniejsze i składane.  Grille te są świetne na wypady poza miasto czy wyjazdy wakacyjne. Grille węglowe większe wybierają z kolei ci klienci, którzy zapraszają większą ilość osób na biesiady ogrodowe. Dla nich ma znaczenie także głębokość rusztu – ta nie może być zbyt płytka, gdyż utrudnia sprawne przyrządzanie potraw,
    – grillować możemy nie tylko płaskie kawałki mięsa, czy ryb, ale także przygotowywać całe dania przyrządzane w specjalnych naczyniach
  • grille gazowe
    – nie ma problemu z zapalaniem,
    – łatwo utrzymać je w czystości po skończonym grillowaniu,
    – pozwalają także na grillowanie na otwartym ogniu,
    – proste się je gasi – wystarczy przekręcić pokrętło,
    – łatwiej kontroluje się w nim temperaturę,
    – przyrządzanie potraw odbywa się krócej,
    – według specjalistów koszt grillowania jest o ok. 1/3 mniejszy niż w przypadku tradycyjnego grilla,
    – dostępne są także egzemplarze z funkcją pieczenia chleba!
    – grille wyposażane są często w tzw. kamienie lawowe, przeznaczone do wielokrotnego użytku – absorbują duże ilości wypalanego tłuszczu, mięso nie przypala się tak szybko, mają zdolność samoczyszczenia, gaz rozgrzewający kamienie lawowe spala się tak, że nie pozostawia niemiłej woni
  • grille elektryczne
    – wymagają dostępu do prądu,
    – postrzegane są jako bezproblemowe,
    – łatwe w obsłudze,
    – można używać ich w pomieszczeniach, gdyż tłuszcz ścieka do rynienki a nie na rozżarzone węgle,
    – są łatwe do czyszczenia,
    – ich rozmiary są bardzo zróżnicowane – od maleństw, które można postawić na stole, przez giganty, które posiadają kilka rusztów, te drugie słyną  z szybkiego grillowania (bo obustronnego),
    – pamiętajmy jednak, by podczas użytkowania nie dopuścić do zalania ich przez deszcz, gdyż może to grozić uszkodzeniem grzałki, a nawet porażeniem prądem!
  • grille żeliwne i kociołki
    – wykonane z żeliwa w kształcie beczkowym lub prostokątnym,
    – w niektórych wersjach możliwa jest zmiana poziomu rusztu,
    – wyposażone w specjalny wlot powietrza pozwalający regulować temperaturę
    – stabilne,
    – doskonałe dla smakoszów dań przygotowywanych bezpośrednio nad ogniem,
    – kociołki poddawane są procesowi oksydacji, tj. pokrywane są olejem jadalnym i wypalane w piecu w wysokiej temperaturze,
    – można wybrać wersję z dokręcanym wiekiem, w takim kociołku produkty „macerują się”, smaki przenikają się,
    – wolniej się nagrzewają i dłużej oddają ciepło, doceniają to mistrzowi grillowania!
    – w zależności od wielkości można w nim przygotować dania dla 6-12 osób!
    – łatwe do przenoszenia,
    – wytrzymalsze niż grille stalowe i żelazne.

Czym się kierować wybierając grilla dla siebie?

Zastanów się, czy potrzebujesz grilla stacjonarnego do ogrodu, czy raczej będziesz potrzebował takiego, który będzie się z Tobą przemieszczał?

Jaki powinien być grill?

Zrób to sam – możesz też samodzielnie wymurować grill WEDŁUG WŁASNEGO POMYSŁU

Grill ogrodowy to taka druga, letnia kuchnia. Warto rozważyć wybudowanie własnego grilla, który odpowiadałby naszym indywidualnym potrzebom. Z pewnością będzie on bardzo funkcjonalny – bo będzie odpowiadał na Twoje potrzeby- jak i oryginalny! Tak, jak w przypadku kupna sklepowego grilla, trzeba najpierw dokonać wyboru miejsca, rozważyć jego wielkość – odpowiednio do naszych potrzeb oraz materiału z którego grill powstanie (murowany wykonany z klinkieru, betonowy, kamienny), należy zastanowić się nad wykonaniem, bądź zamontowaniem gotowego, zakupionego rusztu. Świetnym rozwiązaniem stają się zaprojektowane dodatkowe blaty, na których można przygotowywać dania do grillowania lub jako miejsce do odkładania gorących potraw. Z pewnością wielkim atutem jest to, że można dopasować nawet wysokość poszczególnych elementów do wysokości osoby, która w naszej rodzinie grillowaniem zajmuje się najczęściej. Wówczas nasz osobisty grill będzie najbardziej ergonomiczny. Pisaliśmy o tym w ubiegłym roku.

Wędzarnia jest urządzeniem do przygotowania mięs i wędlin. Proces ten dokonuje się na ciepło (70-90 st. C.) w ciągu kilku godzin lub zimno (30-32 st. C) i trwa nawet całą dobę. Atutem samodzielnego grilla jest to, że możemy zaplanować w trakcie jego budowy wędzarnik. Oba urządzenia mogą być zbudowane w oparciu  o jedną ścianę. Mogą korzystać z jednego bądź osobnych przewodów kominowych.  Tak zaprojektowany grill stanie się wówczas taką naszą wielofunkcyjną budowlą ogrodową. Wielu z nas docenia zapewne wartość mięsa wywędzonego w przydomowych wędzarniach. Często specyfiki te „nie umywają” się do mięs kupowanych w sklepach. Ponadto planując wielofunkcyjną budowlę możemy zaplanować także specjalne miejsce, na piekarnik, w którym będzie można upiec chleb. Funkcje przydomowej wędzarni mogą pełnić  także grille stacjonarne, o dobrze przemyślanej konstrukcji (większe o głębszych rusztach) czy takie, na których możemy eksperymentować z paleniem. Przykładowo:  rozpalając mniej węgla w najgłębszej części i kładąc na nim drewno liściaste przeznaczone do wędzenia. Możemy regulować wówczas dopływ powietrza i przy zamkniętej pokrywie sterować temperaturą wewnątrz grilla. Pamiętajmy, by nie dopuścić do zbytniego rozżarzenia się węgla i ciągłym dokładaniu drewna, w celu podtrzymania dymu.

Akcesoria do grillowania

Jeżeli na powyższej liście brakuje czegoś, czego Wy używacie grillując, koniecznie zamieście taką  informację w komentarzu!

Akcesoria po grillowaniu

Nie jest tajemnicą, że tempo naszego życia wzrasta. Ciągle gdzieś się spieszymy, uprawiamy taki codzienny jogging życia nie zastanawiając się często, jaką wartością jest zatrzymać się. Popołudniowe spotkania w ogrodzie, na działce, wycieczce poza miasto, zyskują wymiar luksusowy. Możemy spokojnie zjeść posiłek przygotowany przez siebie samego lub osoby bliskie, porozmawiać, pobyć ze sobą, przyjemnie spędzić czas na łonie natury. To dlatego grillowanie staje się coraz bardziej popularne! Może dorzucicie do tych atutów grillowania swoje własne? Koniecznie podzielcie się z nami swoimi spostrzeżeniami!


Ocena: 0.0

Autor tekstu

Miłośniczka sztuk i sztuczek, obserwatorka życia codziennego. Mama trójki dzieci, posiadaczka drewnianej chaty oraz dwóch kotów. Lubi przedmioty i wnętrza z duszą. W jej tekstach zobaczycie artystyczną wizję mieszkania, która być może zainspiruje Was do odrobiny szaleństwa we własnym “M”.

Przeczytaj również