W życiu ma być ostro! – Przewodnik po nożach kuchennych

W życiu ma być ostro! – Przewodnik po nożach kuchennych

Remontujemy i urządzamy kuchnię. Zastanawiamy się nad wyborem fachowców, odpowiednich materiałów do kuchni, wędrujemy ze znudzonym mężem po marketach budowlanych pytając – Kochanie, te płytki? Czy tamte? A mąż jakiś niezadowolony nie wie, co nam odpowiedzieć – Te i te są ładne kochanie. Zawsze możemy być tą drugą stroną… Ale faza remontu kiedyś w końcu mija i dochodzimy do tego, że nasza kuchnia jest gotowa do użytku. Ale czy na pewno? Rozglądamy się po wnętrzu i zauważamy, że nasze naczynia, akcesoria są jakieś nieszczególne. Nie będę wam radzić jak kupować talerze, nie popadajmy w przesadę. Postaram się za to udzielić kilku wskazówek jak sprawić, aby wasze życie nabrało ostrości. Dobry kucharz posiada w swoim repertuarze pokaźny zestaw noży, który ułatwia i przyspiesza mu pracę. Zatem Maestro – po noże!

Anatomia noża kuchennego

Zacznijmy od poznania anatomii noża, aby wiedzieć, czym kierować się w trakcie zakupów. Nóż kuchenny składa się zawsze z głowni, ostrza, trzpienia i rękojeści.

Głownia noża wykonana jest zazwyczaj ze stali, aby była odporna na kruszenie, rdzewienie czy tępienie. Powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, najlepiej kutej, gdyż są one bardziej trwałe od głowni powstających w procesie wycinania. Ostatnio możemy obserwować również głownie ceramiczne, które są bardziej kruche od stalowych.

Jak każdy z was wie, ostrze noża to tnąca, ostra krawędź głowni. Możemy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje ze względu na materiał, z którego są wykonane:

  • Noże ze stali nierdzewnej mają różne parametry mechaniczne i odporność na rdzewienie. Szukajmy noży wytrzymałych, ostrych i odpornych na korozję, aby nie wykrzywić go na pierwszej lepszej kości.kryteria zakupu:
    – typ stopu – np. 420, 440 – im wyższy tym lepszy, noże klasy średniej, inne oznaczenia to: GIN, ATS, Sandvik
    – typ stopu – np. 154 CM, VG-10, S60-V, S30-V, ZDP-189 – stosowany w produkcji najdroższych i najlepszych noży
    – stal powinna mieć dużą zawartość węgla, dzięki czemu nóż jest twardszy, odporniejszy na tępienie
  • Poza stalą nierdzewną możemy zdecydować się na noże ze stali węglowej, które najdłużej zachowują swój kształt. Minusem jest jednak to, że mogą zmieniać kolor na czarny oraz wymagają ostrożnego czyszczenia.
  • Ostatnio modne stają się noże ceramiczne, które rozpoznamy po białym, nieskazitelnym kolorze. Ich wadą jest również duża kruchość, gdyż mogą łatwo się wyszczerbić lub nawet złamać. Noże ceramiczne są jednak bardzo ostre i nie wymagają częstego ostrzenia.

Trzpień noża jest przedłużeniem głowni. Do niego przymocowuje się właśnie rękojeść, która umożliwia trzymanie noża. Warto wiedzieć również o tym, że najbardziej wytrzymałe noże posiadają trzpień tej samej długości i szerokości co rękojeść.

Ostatnim elementem w budowie noża jest rękojeść, za którą trzymamy go podczas krojenia. Nasza dłoń obejmuje najczęściej materiał drewniany, plastikowy, gumowy lub metalowy. Jak można się domyślić, drewniane rękojeści są najmniej wytrzymałe i problematyczne podczas zmywania w zmywarce. Odnośnie reszty materiałów, musimy sami zdecydować, jaki rodzaj rękojeści najlepiej leży nam w dłoni. W końcu chodzi o precyzję krojenia i naszą wygodę.


Reklama

Zestaw noży dla kucharza – wybierz odpowiednie ostrze

Przechodząc płynnie do kształtu i zastosowania noży, aby móc stać się profesjonalistami, powinniśmy zainwestować w podstawowy zestaw, na który składają się:

Nóż do chleba – o ząbkowanym ostrzu, tak zwanej piłce jest przydatny do krojenia chleba, który ma chrupiącą, twardszą skórkę. Jeśli zajmujemy się pieczeniem domowych chlebów lub nie posiadamy w domu krajalnicy będzie to naprawdę przydatny rodzaj ostrza.

Nóż szefa kuchni – jest dosyć uniwersalnym nożem, który charakteryzuje się sporymi rozmiarami. Ten nóż powinien być kuty z najlepszej stali, odporny na rdzewienie, idealnie wyważony.

Nóż do kości – nóż o wąskiej głowni nadaje się idealnie do oddzielania mięsa od kości przed przyrządzeniem potrawy, sprawdza się również przy filetowaniu ryb.

Nóż uniwersalny, kuchenny – jest uniwersalnym nożem, którym możemy kroić warzywa, mięso czy owoce.

Nóż do wędlin i mięs – wąski nóż, który pozwoli nam na skrojenie wędliny czy pokrojenie mięsa na idealne kawałki

Nóż do warzyw – niewielki nożyk zakończony ząbkami, które pomagają przekroić skórę warzyw i owoców nawet wtedy, jeśli jest ona nieco za twarda.

Nożyce – nadają się do cięcia pieczonego mięsa, idealne do podcinania żywych ziół rosnących w naszym ogródku.

Mając podstawowy zestaw noży pod ręką, warto nauczyć się z niego korzystać – znalazłam dla was filmy udostępnione przez Dani Spies, które pozwolą na podszkolenie kucharskich umiejętności:

W trosce o ostrze noża

Na koniec przypomnę o tym, że jeśli nie będziemy dbali o noże, tak jak o inne urządzenia, akcesoria etc. bardzo szybko ulegną stępieniu, zniszczeniu lub skruszeniu. Jak zatem zainwestować w dobre noże i na tym nie stracić?

Jeśli do tej pory używaliście noży do otwierania konserw, podważania wieczek słoików czy rąbania zamrożonego mięsa… PRZESTAŃĆIE!

Przede wszystkim jeśli myjemy noże w zmywarce nie powinny stykać się z innymi twardymi przedmiotami. Natomiast myjąc noże ręcznie powinniśmy używać miękkiej myjki i odpowiednich detergentów. Druciana szczotka i mleczko czyszczące to śmierć dla ostrza. Noży nie wolno suszyć w suszarce na sztućce ani wrzucać luzem do szuflady – w ten sposób po prostu się tępią. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup stojaka na noże, który może być niekiedy bardzo designerski i praktyczny zarazem.

Jeśli chcecie zobaczyć, czego nie wolno robić z nożami… miłego oglądania:

Umiejętności przydatne, gdy zupa po raz kolejny była za słona:


Ocena: 0.0

Autor tekstu

Z wykształcenia architekt wnętrz, który jest zapatrzony w nowoczesne i minimalistyczne wnętrza. Z zawodu copywriter, z pasji grafik i kinoman. Zainteresowania naszej ekspertki obracają się wokół wszystkiego co piękne, designerskie i... praktyczne. Jak każdy prawdziwy Polak uważa, że nie ma rzeczy, której nie umiałaby zrobić lub naprawić.