Zioło na parapecie – zrób to sam

Zioło na parapecie – zrób to sam

Hodowanie zioła jest „marzeniem” wielu z nas, jednak niewielu z nas wie, jak zająć się maleńkim ogródkiem na parapecie, by nie usechł jak pozostałe kwiatki w domu (wyrzuciłam je w końcu, praktyczność przede wszystkim).

A teraz na poważnie – sadzenie „zioła”, czyli nielegalnej w Polsce marihuany jest analogicznie również nielegalne. Nie namawiam was do złego, informacji jak sadzić zioło znajdziecie w Internecie tonę, jednak według prawa polskiego, które ostatnio mocno daje nam w kość (zwłaszcza te absurdalne przepisy, które zmuszają wszystkich do jazdy w żółwim tempie) mówią, że za hodowanie konopi grozi nam do 3 lat utraty wolności. Beznadzieja.

Gdzie po zioło?

Posiadanie niewielkich ilości marihuany (3-10g) jest legalne w Czechach, Portugalii i we Włoszech, natomiast jeśli chcemy posadzić ją sobie w przydomowym ogródku, musimy takowy założyć w Czechach, w Holandii, w Szwajcarii, w Belgii. Jeśli chcemy jechać dalej, możemy celować w Urugwaj lub Stany Zjednoczone. Ci z was, którzy wolą iść w legalność i nie mają pod ręką odrzutowca, zapraszam do dalszej lektury – w której opiszę jak zabrać się za przydomowy ogródek. Wiem – nuda, ale czy na pewno? Być może fajny pomysł na prezent dla naszej mamy?


Reklama

Forma nad wszystko

Żeby was nie zanudzić, a pokazać co można zrobić kreatywnego z domowymi ziołami, przeszukałam sieć i znalazłam świetne pomysły na urządzenie ziołowego ogródka. Zobaczcie moje ulubione aranżacje domowych zielarzy.

f16590e238746f6419b1532097ba1c25

Słoiki – szpulki z etykietami i gotowe. Bardzo naturalne, modne, ekologiczne i proste w wykonaniu.

 

Idea bardzo podobna do poprzedniej, przy czym zastosowano tabliczki z farbą tablicową, aby ułatwić sobie wymianę nazw.

Idea bardzo podobna do poprzedniej, przy czym zastosowano tabliczki z farbą tablicową, aby ułatwić sobie wymianę nazw.

Ziołom zawsze raźniej w grupie – zamiast słoików można użyć starych puszek, dodać ozdobne etykiety, wstążkę i ustawić na pięknym półmisku z dodatkiem kamieni.

Ziołom zawsze raźniej w grupie – zamiast słoików można użyć starych puszek, dodać ozdobne etykiety, wstążkę i ustawić na pięknym półmisku z dodatkiem kamieni.

39922276b925ba822d9f298c75abc96f

Jak szaleć to szaleć – jeśli planujecie otwarcie profesjonalnego ogródka w domu nie ma sensu się ograniczać. Kilka desek, przymocowanie słoików zaciskami (najlepiej pod kątem, dla designu oczywiście) i możemy czekać na zdumione miny naszych znajomych.

c95c3cf0f1d4d9bc1b7236b2fea26335

Na koniec moje ulubione. Piękna ściana, nieprawdaż? I kto teraz powie, że nie jesteśmy prawdziwymi kucharzami?

Przygotowujemy domowy ogródek

Uwielbiam zioła z dwóch powodów: dodane do potraw podnoszą maksymalnie ich smak, a po drugie są banalne w uprawie. Przy moim wyginięciu wszystkich doniczkowych roślin to naprawdę ogromna zaleta. Wniosek jest prosty: nie trzeba mieć „ręki” do roślin, aby stworzyć sobie imponujący ziołowy ogródek.

Przede wszystkim należy przygotować doniczki, słoiki lub inne przedmioty, do których będziemy sadzili zioła. Należy wypełnić je ziemią kupioną w sklepie ogrodniczym oraz piaskiem, który ułatwia przepływ wody. W sklepach możemy dostać od razu gotową mieszankę, aby zaoszczędzić swój cenny czas. Doniczki, kubki etc. powinny mieć oczywiście otwory na dnie, aby umożliwić odpływ wody. Ziarenka jeszcze przed zasadzeniem dobrze moczyć przez kilka godzin w wodzie, aby później szybciej wyrosły. Nasiona sadzimy w glebie mniej więcej na głębokość 5 cm i podlewamy wodą. Nie należy przesadzać, nie chodzi o imitację lasów deszczowych, ale o regularne podlewanie.

Zioła możemy zrywać od czasu, gdy wyrosną na wysokość kilku centymetrów, do czasu przekwitania ich kwiatów. Ważne jest to, aby trzymać zioła na parapecie lub w innym nasłonecznionym miejscu – pomoże im to wyrosnąć i utrzymać piękny wygląd, smak oraz aromat. Zioła można urywać lub przycinać nożyczkami, jednak należy uważać, by nie robić tego zbyt nisko – może się to skończyć uschnięciem rośliny.

Aromat ziół w całym domu

Każdy z nas ma zestaw swoich ulubionych ziół, jednak podam wam top 5, który przyda się każdemu zapalonemu kucharzowi. Zobaczcie najpopularniejsze zioła, ich właściwości oraz co najważniejsze – zastosowanie w kuchni.

Tymianek – drobne zielone listki i kwiatostan o fioletowej barwie. Pochodzi z krajów Morza Śródziemnego, jednak jest uprawiany w wielu państwach Europy i Ameryki, gdzie kwitnie od czerwca do lipca. Posiada działanie aseptyczne i przeciwbakteryjne, łagodząc infekcje gardła i jamy ustnej. Zapobiega również biegunce, działając jako lekarstwo na nieżyt żołądka. Możemy dodawać go do odwarów mięsnych, ciężkich zup, dziczyzny, królika, cielęciny, ryb oraz wołowiny.

Bazylia – swoim smakiem i aromatem podkreśla doskonale wiele potraw. Łagodzi wzdęcia i kolkę. Jest to roślina jednoroczna pochodząca z Azji Południowej, Afryki i Środkowego Wschodu. Na dzień dzisiejszy uprawia się praktycznie 150 odmian, choć najbardziej znaną jest bazylia pospolita, nazywana również bazylkiem ogrodowym. Najczęściej mieszany ją z pomidorami i mozarellą. Komponuje się dobrze z daniami jarskimi. Można ją dodawać również do spaghetti, pizzy czy zupy cebulowej.

Mięta – niewielkie liście to bogactwo aromatów i odżywczych składników. W mięcie znajduje się karoten, rutyna czy witamina A i C. Łagodzi wzdęcia i orzeźwia. Na świecie można spotkać aż 30 gatunków mięty, z której najpopularniejsza jest zielona i pieprzowa. Jej zapach odstrasza mszyce i mrówki. Jest idealna do białego mięsa, twarożku, sosów czekoladowych, ziemniaków, pomidorów, herbatek oraz lodów.

Oregano – Pochodzi z Europy i Środkowego wschodzi. Jest rośliną wieloletnią, która może osiągnąć do 80 cm wysokości. Roślina pomoże nam w przypadku bólu głowy, zębów oraz zatruć. Świetnie wspomaga leczenie układu oddechowego. Idealnie pasuje do zapiekanek, pizzy, spaghetti, ryb, sosu pomidorowego, potraw jajecznych oraz serów i mięs.

Majeranek – Roślina pochodzi z Indii, z których dzięki Arabom dotarła do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Aktualnie uprawiana jest w wielu zakątkach Ziemi. Pomaga przy przeziębieniu, niestrawności oraz bólach głowy. Idealny do zupy ziemniaczanej, kiełbas oraz innych pieczonych oraz marynowanych mięs.

Ogródek ziołowy dla każdego

Warto wspomnieć również o tym, że dzień matki za pasem… jeśli nie macie jeszcze pomysłu na prezent, być może to jest właśnie wasz as z rękawa? Jeśli uwielbiacie kuchnię swojej mamy, która nie posiada jeszcze swojego ziołowego ogródka, sprezentujcie jej kilka doniczek z zasianymi ziołami.

Pomysł ogródka ziołowego jest prosty w swojej istocie, idealny dla osób, które są urodzonymi mordercami roślin, ponieważ zioła nie wymagają aż takiej opieki i pamięci, a są naprawdę przydatne w kuchni. Spróbujcie kupić kilka doniczek lub ozdobić puszki lub słoiki. Jeśli jesteście roślino-lubni nie powstrzymujcie się, przydomowa szklarnia z ziołami? Dlaczego nie! Zapach rosnącej mięty lub bazylii naprawdę potrafi zahipnotyzować.

 

 

 

 

 


Ocena: 0.0

Autor tekstu

Z wykształcenia architekt wnętrz, który jest zapatrzony w nowoczesne i minimalistyczne wnętrza. Z zawodu copywriter, z pasji grafik i kinoman. Zainteresowania naszej ekspertki obracają się wokół wszystkiego co piękne, designerskie i... praktyczne. Jak każdy prawdziwy Polak uważa, że nie ma rzeczy, której nie umiałaby zrobić lub naprawić.