Budujemy grilla – jak się do tego zabrać?

Budujemy grilla – jak się do tego zabrać?

Wiosna to jedna z najpiękniejszych pór roku w naszym kraju. Ciepło, słonecznie i ogólnie przyjemnie. To właśnie na wiosnę wszyscy się ożywiamy – mamy ochotę na spotkania z przyjaciółmi i wspólną zabawę. Jest to również idealny okres, aby wybudować grilla. Po co? Po to, aby zaimponować znajomym, poczuć satysfakcję z własnej pracy oraz móc po prostu wrzucić kilka kiełbasek w ciepłe wieczory. Rozmowy do rana, dobra muzyka i przypieczony stek to według wielu definicja szczęścia.

Jak jednak zabrać się do budowy grilla? Jakich materiałów powinno się użyć i przede wszystkim, czy jest to kosztowne?

Przede wszystkim pomysł

Zanim udamy się po materiały budowlane i przystąpimy do pracy to warto przemyśleć wszystkie elementy. Jednym z ważniejszych aspektów jest miejsce naszego przyszłego grilla. Warto wybrać teren otwarty, bez zbędnych roślin i drzew w pobliżu, aby uniknąć niekomfortowego omijania ich podczas grillowania. Miejsce powinno również znajdować się blisko punktu rekreacyjnego, aby można było jednocześnie rozmawiać z gośćmi.

Reklama


Idealnym miejscem są przede wszystkim tereny blisko altan lub tarasu. Gospodarz może grillować, ale jednocześnie nadal może uczestniczyć w rozmowach i nie czuje się odizolowany. Przyrządzenie potraw wtedy staje się przyjemnością, a nie koniecznością. Miejsce na grilla musi być też odpowiedniej wielkości. Pamiętajmy, że gotowa konstrukcja może ważyć sporo nawet 500 – 1000 kg, więc wymaga wykonania małego fundamentu.

Kolejnym elementem, który trzeba przemyśleć jest sama budowa grilla. Mamy do wyboru dwie konstrukcje – otwartą i zamkniętą. Otwarta jest prostsza i tańsza w wykonaniu, ale narażamy się na dużą ilość dymu, która może przeszkadzać. Grill zamknięty posiada okap, który wyprowadza dym do góry, co sprawia, że przygotowywanie potraw jest przyjemniejsze – jednak konstrukcja taka jest bardziej skomplikowana i oczywiście droższa.

Jaki materiał na grilla? Jak przygotować podłoże?

Do budowy grilla trzeba wybrać materiały mrozoodporne, które sprawią, że zima nie będzie straszna naszej konstrukcji. Najczęściej wybierane są bloczki betonowe, bloczki silikatowe, cegły klinkierowe lub kamienie naturalne. Można również połączyć kilka rozwiązań i np.: wykonać całość z bloczków, a wykończyć z klinkieru.

Warto przemyśleć te elementy, aby końcowy efekt był powalający. Elementy paleniska warto wykonać z materiałów odpornych na wysokie temperatury – np.: cegła klinkierowa. Ruszt można zakupić w wielu marketach, ale można go również wykonać samemu, jeżeli potrafimy spawać. Wystarczy kupić stalowe pręty odpowiedniej długości i połączyć je w taki sposób, aby można było całość umieścić we wnęce grilla.

Ruszt jest bardzo ważnym elementem – w specjalistycznych zakładach ślusarskich ceny mogą sięgać nawet 1 000 zł. W marketach budowlanych możemy ruszt otrzymać za 100 zł, ale w tym przypadku musimy dopasować do niego wielkość grilla.

Grill powinien stanąć na fundamencie lub odpowiednio przygotowanym i utwardzonym podłożu (np.: na gotowym tarasie). Fundament powinien być grubości ok. 20 cm, a jego powierzchnia powinna być większa od samego grilla o ok. 20 cm. Element ten wykonuje się podobnie jak w przypadku budynków – wykonujemy wykop, umieszczamy tam zbrojenie z prętów, a całość zalewamy.

Koszt wykonania grilla

Koszty są różne w zależności od wielkości grilla oraz dodatkowych elementów. Jak wyżej wspomniano – koszt rusztu może wahać się od 100 zł do nawet 1000 zł. Cegły pełne to koszt ok. 5 zł/szt. Natomiast klinkier można dostać nawet za 2 – 3 zł/szt.

Przykładowy grill otwarty o wymiarach 250 x 120 x 65 wymaga ok. 190 cegieł, czyli koszt tego materiału wyniesie 950 zł. Do tego trzeba doliczyć zaprawę oraz konieczność budowy fundamentu.

Jak widać, budowa grilla nie jest wcale tania. Proste konstrukcje to koszt ok. 1 500 zł. Im większy i bardziej zaawansowany grill, tym cena wyższa. Warto jednak wiedzieć, że dobrze wypieczona kiełbaska przygotowana na samodzielnie wykonanym grillu to niesamowita satysfakcja. Rodzina i znajomy również na pewno docenią twoje wysiłki i chętnie będą wpadać na wspólne biesiady.

Czy artykuł był przydatny? Tak Nie

Data publikacji: 2015-03-24

PODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ?

Więcej tego typu treści możesz otrzymywać jako pierwszy, wystarczy się zapisać!

Wyrażam zgodę na przesyłanie mi przez Grupa PSB S.A. Siedziba, WEŁECZ 142 28-100 Busko-Zdrój, NIP: 655-16-40-402, REGON: 29093871, informacji handlowej drogą elektroniczną i telefoniczną (zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne). Zapoznałem/zapoznałam się z pouczeniem dotyczącym prawa dostępu do treści moich danych i możliwości ich poprawiania. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi „Newsletter”.

Obowiązek Informacyjny rozwiń

Autor tekstu

Zjadł zęby na budowlance – dość powiedzieć, że w branży siedzi od kilkudziesięciu lat. Prawdziwy człowiek orkiestra. Najdłużej związany z naszym portalem. Najczęściej udziela praktycznych porad związanych z budową i remontem. Prywatnie miłośnik żeglarstwa i kryminałów.

Przeczytaj również