Domowa spiżarnia była dawniej stałym widokiem w polskich domach czy mieszkaniach. Teraz, po wielu latach nieobecności ponownie wraca do łask, szczególnie jeśli dysponujemy sporym metrażem i lubimy przechowywać znaczne ilości żywności, które w kuchni po prostu się nie mieszczą. Jak urządzić domową spiżarnię, by jedzenie nie psuło się i nie pojawił się w niej grzyb czy zapach stęchlizny? Zobaczcie nasze inspiracje i wskazówki, dzięki którym staniecie się posiadaczami najlepszej spiżarni w okolicy.
Spiżarnia domowa – gdzie urządzić i jak zadbać o odpowiedni mikroklimat
Spiżarnię w domu możemy urządzić w dowolnym miejscu, jednak ze względów praktycznych polecamy 3 lokalizacje – przy kuchni, obok garażu lub w piwnicy. Najlepiej, by znajdowała się ona od strony północnej lub północno-wschodniej, ze względu na niższe temperatury w tej części domu.
Plusy urządzenia spiżarni domowej zaraz przy kuchni są niepodważalne – możemy w dowolnej chwili sięgnąć po zapasy żywności, bez konieczności jej noszenia po domu. Ulokowana obok garażu jest jednak łatwiejsza w utrzymaniu odpowiedniego mikroklimatu (garaż nieogrzewany). Dodatkowym atutem jest to, że nie będziemy musieli nosić zakupów, a od razu ułożymy je na półkach. Jeśli w domu brakuje miejsca, a dysponujemy piwnicą, można w niej z powodzeniem zaaranżować takie pomieszczenie. Tutaj z pewnością najłatwiej będzie o odpowiedni mikroklimat, jednak mogą nas zniechęcić odległości do kuchni czy do garażu.
Zakładając, że spiżarnia domowa nie jest zwykłym pomieszczeniem o charakterze gospodarczym, a chcemy w niej przechowywać wędliny, owoce, warzywa, przetwory czy produkty sypkie, musimy zadbać o idealny mikroklimat. Temperatura w pomieszczeniu nie może przekraczać 16 stopni C, najlepiej by utrzymywała się w granicach 10-15 stopni C. Z tego powodu spiżarnia domowa powinna być nieogrzewanym wnętrzem bez okien, przez które mogłoby wpadać światło słoneczne, powodując wahania temperatury. Poza nią istotna jest także wilgotność, która powinna wynosić od 55% do 65%. Przy tak dużej wilgotności konieczne jest zadbanie o odpowiednią wentylację. Powiemy już o tym za moment.
Wykończenie domowej spiżarni i zapewnienie odpowiedniej wentylacji
Przyprawy w siżarni, Źródła: Pixabay.com
Domowa spiżarnia musi posiadać dosyć grube mury, by odpowiednio izolowała wnętrze przed czynnikami atmosferycznymi. Wykonanie jej z płyt g-k jest raczej kiepskim pomysłem. Dodatkowo powinna być wykończona w taki sposób, by pomagała w utrzymaniu czystości i eliminowała szanse na pojawienie się grzybów. Jej minimalna powierzchnia to 2-3 m2, ale wygodna spiżarnia powinna mieć min. 5 m2. Tak naprawdę komfort jej użytkowania zależy od przemyślanego projektu, o którym powiemy już za moment.
Ściany i podłogi spiżarni możemy wyłożyć płytkami ceramicznymi, gresem czy nawet kamieniem, gdyż są to materiały ułatwiające utrzymanie jej w czystości.
Przypomnijcie sobie gdzie zastosować płytki i na co zwracać uwagę.
Ściany można pomalować farbą lateksową. Domową spiżarnię zamykamy drzwiami przesuwnymi lub harmonijkowymi, które pozwolą na wygodną komunikację. Muszą być one jednak szczelne, by w nieogrzewanym pomieszczeniu utrzymywała się stała temperatura.
W domowej spiżarni nie może zabraknąć również praktycznego oświetlenia. Podstawą jest światło głównie znajdujące się na ogół na środku pomieszczenia oraz oświetlenie dodatkowe, które pozwoli na doświetlenie wybranych miejsc. Istotna jest także nie tylko ilość i moc żarówek, ale również ich kolor. Zimne, niebieskie odcienie sprawiają, że żywność wydaje się zepsuta!
Wentylacja w spiżarni domowej jest bardzo ważnym aspektem. Aby nie pojawiła się nadmierna wilgoć, możemy umieścić nawiewnik oraz kanał wentylacji. Wentylację grawitacyjną możemy wzbogacić np. o wentylator, wymuszający odpowiednią cyrkulację powietrza. Zabezpieczmy je jednak przed dostaniem się szkodników, dla których taki magazyn żywności to prawdziwa gratka.
Półki i sposoby na przechowywanie żywności
Jak przechowywać żywność w spiżarni?, Źródła: Pixabay.com
W spiżarni domowej najlepiej sprawdzą się otwarte półki, które mogą być wykonane na całą wysokość ścian. Najlepiej przymocować je bezpośrednio do ściany, by były na tyle solidne i stabilne, że utrzymanie ciężkich słoików nie będzie stanowiło dla nich wyzwania. Odnośnie samych półek, najlepiej by były one wykonane z sklejki wodoodpornej, drewna, metalu lub tworzywa sztucznego. Ich szerokość powinna zaczynać się od 25 cm, najlepiej by miała ok. 40 cm. Jeśli wybieramy gotowe produkty sprawdźmy, jakie jest ich maksymalne obciążenie.
W nowoczesnych spiżarniach domowych coraz częściej pojawiają się również szuflady, które pomogą w utrzymaniu porządku. Możemy w nich ukryć drobniejsze przedmioty. Jeśli nasza spiżarnia ma być miejscem przechowywania wędlin czy suszonych ziół, warto wyposażyć ją w haki lub poprzeczne rurki. Praktyczne będą także zamykane szafki, które ukryją przed wzrokiem domowe sprzęty. W spiżarni możemy przechowywać zarówno produkty żywnościowe, jak i rzadko użytkowany sprzęt kuchenny. Powinien on znajdować się zawsze najniżej, by nie obciążał niepotrzebnie półek.
Produkty, które będziemy przechowywali w domowej spiżarni możemy podzielić na puszki, słoje, produkty suche oraz inne artykuły. W puszkach będą znajdowały się np. groszek, kukurydza, konserwy mięsne, ananas itd. W słoikach przechowujemy na ogół domowe konfitury, kompoty i inne przetwory. Produkty suche umieszczamy na półkach w opakowaniach pochodzących od producenta lub również w słojach czy zamkniętych pojemnikach – pomoże nam to zapobiec pojawieniu się moli spożywczych.
Jeśli przechowujemy w spiżarni domowej znaczne ilości drobnych akcesoriów, możemy kupić skrzynki, kosze, pojemniki czy pudełka. To dzięki nim wszystko będzie zawsze znajdowało się na swoim miejscu.
Domowa spiżarnia – inspiracje
Czym byłaby porada bez inspiracji? Poniżej przygotowaliśmy dla was zestawienie ciekawszych spiżarni domowych i piwniczek, które pomogą wam stworzyć własny projekt tego pomieszczenia. Pamiętajcie o tym, że spiżarnię domową najlepiej przewidzieć już na etapie projektu domu czy mieszkania, by ograniczyć konieczność remontu i zmian stanu aktualnego.
Małą spiżarnia, źródło pinterest.com
Spiżarnia domowa, źródło pinterest.com
Spiżarnia domowa, źródło pinterest.com
Spiżarnia na elegancko, źródło pinterest.com
Pomysł na dużą spiżarnię, źródło pinterest.com
Spiżarnia obok kuchni, źródło pinterest.com
Domowa spiżarnia marzeń
Marzycie o domowej spiżarni? Nic prostszego! Zastanówcie się, co chcecie w niej przechowywać i wydzielcie pomieszczenie, które najlepiej sprawdzi się pod kątem specyficznego mikroklimatu. Wykończenie go według własnego pomysłu nie powinno sprawić wam trudności. Pamiętajcie o tym, że ogromne znaczenie ma dobra organizacja – w przypadku takiej ilości jedzenia nietrudno o kompletny bałagan.
Która z inspiracji najbardziej przypadła wam do gustu? Chcielibyście mieć w domu własną spiżarnię?
Monika
Z wykształcenia architekt wnętrz, który jest zapatrzony w nowoczesne i minimalistyczne wnętrza. Z zawodu copywriter, z pasji grafik i kinoman. Zainteresowania naszej ekspertki obracają się wokół wszystkiego co piękne, designerskie i... praktyczne. Jak każdy prawdziwy Polak uważa, że nie ma rzeczy, której nie umiałaby zrobić lub naprawić.