Planując zabudowę kuchenną zastanówmy się przede wszystkim na czym chcemy gotować. Jeśli decyzja zapadnie na korzyść tradycyjnej kuchenki gazowej, wystarczy zaplanować dla niej miejsce w systemie zabudowy szafek. Jeśli decydujemy się na płytę grzewczą, powinna ona mieć solidne oparcie na blacie, w który będzie wbudowana. Zatem co wybrać?
Głównym argumentem przemawiającym za wyborem płyty gazowej jest fakt, że gaz jest najtańszym źródłem energii, więc płyta gazowa jest najbardziej oszczędnym rozwiązaniem w kuchni. W dodatku zapewnia wygodę użytkowania (dwóch, trzech, czterech lub pięciu palników) i szybki efekt gotowania. Trzeba ją jednak systematycznie czyścić, bo przyschnięty brud staje się trudny do usunięcia. Płyty gazowe dostępne są w kolorach: białym, srebrnym i grafitowym.
Konkurencyjna dla gazowej płyta elektryczna jest natomiast łatwiejsza w czyszczeniu (ze względu na mniejszą ilość „zakamarków”), ale droższa w eksploatacji. Niektóre modele płyt mają wbudowane urządzenia oszczędzające energię elektryczną. Dostępne są także modele z termowyłącznikiem – kiedy palnik osiąga określoną temperaturę, zasilanie jest odłączane i włączane jest odtąd jedynie w celu utrzymania danej temperatury. Dodatkowo płyta może posiadać czujnik, który włączy prąd, gdy na płycie zostanie postawione naczynie.
Oprócz płyt gazowych i elektrycznych do wyboru mamy obecnie jeszcze najnowocześniejsze rozwiązanie w postaci płyt indukcyjnych. Są one jednak stosunkowo drogie, a ponadto wymagają zastosowania specjalnych naczyń.
Kuchnia jest w naszym domu miejscem szczególnym. Każdego dnia spędzamy tu więcej czasu, niż myślimy, dlatego tak ważne jest jej wyposażenie – funkcjonalne i o niebanalnym wyglądzie
Gdy już dokonamy wyboru podstawowego sprzętu do gotowania, warto wzbogacić go o mikrofalówkę (niezastąpioną do szybkiego podgrzewania potraw) i okap, który zapewni naszej kuchni świeże powietrze nawet podczas nieudanych eksperymentów kulinarnych.
Koniecznie potrzebna będzie też dobrej klasy chłodziarko-zamrażarka (najlepiej ze srebrną powłoką antybakteryjną, gwarantującą długą świeżość przechowywanych produktów i systemem no frost, eliminującym szron z chłodziarki oraz konieczność okresowego rozmrażania zamrażalnika).
Nie zapominajmy też o drobniejszych sprzętach – czajnik, mikser lub blender, wielofunkcyjny malakser i – oczywiście – ekspres do kawy, stały się już obowiązkowym wyposażeniem każdej nowoczesnej kuchni. Na szczęście wybór wśród nich jest wystarczająco duży, byśmy mogli wybrać modele o odpowiednich parametrach, atrakcyjnym wyglądzie i akceptowalnej cenie.
Jacek
Zjadł zęby na budowlance – dość powiedzieć, że w branży siedzi od kilkudziesięciu lat. Prawdziwy człowiek orkiestra. Najdłużej związany z naszym portalem. Najczęściej udziela praktycznych porad związanych z budową i remontem. Prywatnie miłośnik żeglarstwa i kryminałów.