W te wakacje wymarzył mi się prawdziwy, stacjonarny grill ogrodowy. Po wstępnych konsultacjach wiem już, gdzie będzie stał, z czego będzie wykonany i jak się do niego zabrać (czyli kogo zatrudnię do pomocy). Jeśli również marzycie o własnym grillu z kamienia lub cegieł zobaczcie prostą instrukcję jego wykonania – w końcu sezon grillowania już dawno rozpoczęty! Grill ogrodowy z pewnością spowoduje, że razem z rodziną i znajomymi będziecie cieszyć się smacznymi i aromatycznymi potrawami.
Altana z grillem, źródło: Pixabay
Jaki grill?
Każdy, kto marzy o grillowaniu w ogrodzie i o tym, aby samodzielnie go zaprojektować i wykonać musi wiedzieć, że rozróżnia się grille otwarte i “z okapem”. Czym się różnią?
- Grille otwarte są łatwe do wykonania. Wystarczy otoczyć palenisko z trzech stron. Jakie ma wady? Dym. Z grilla otwartego dym unosi się do góry i bywa uciążliwy dla biesiadników lub sąsiedztwa.
- Grill “z okapem” posiada komin przez który dym unosi się ponad głowami osób biesiadujących. Jest większy, stabilniejszy, jednak bardziej skomplikowany w budowie.
Grillowanie, źródło: Pixabay
Krok 1 – wybór miejsca
W markecie można kupić gotowy grill ogrodowy tradycyjny, gazowy lub elektryczny. Jednak jeśli marzysz o spersonalizowanym, dopasowanym do Twoich potrzeb grillu, to lepiej zakasać rękawy i zaplanować własną “małą architekturę ogrodową”, która będzie służyć Ci przez lata! Najważniejsze to dobrze wybrać miejsce. W związku z tym, że grill stacjonarny nie może być przestawiany z miejsca na miejsce tak jak tradycyjny model kupowany w markecie, musimy dobrze przemyśleć jego położenie. Najlepiej wybrać teren w miarę prosty i bezpieczny. Nie istnieją konkretne przepisy mówiące o tym, gdzie wolno, a gdzie nie wolno budować grill, jednak warto postawić go w takim miejscu, by nie przeszkadzał sąsiadom. Według przepisów zalicza się on do małej architektury, w związku z czy nie są wymagane żadne pozwolenia do jego budowy. Decydując się na dane miejsce należy wziąć pod uwagę takie czynniki jak kierunek wiatru (być może jesteśmy z jednej strony osłonięci inną zabudową lub naturalnym ukształtowaniem terenu), kształt ogrodu, dostępność do grilla, bliskość innych zabudowań czy rodzaj gruntu.
Krok 2 – wybór materiału
Jeśli wybraliśmy już miejsce, w którym postawimy grill, powinniśmy zastanowić się, jakich materiałów użyjemy do jego budowy. Najczęściej stosuje się cegły, bloczki betonowe, klinkier oraz kamienie naturalne takie jak granity czy porfiry. Niezależnie od wybranego budulca, jako materiał łączeniowy należy zastosować zaprawę cementowo-wapienną. Elementy użyte do stworzenia grilla muszą być mrozoodporne i przeznaczone do stosowania na zewnątrz – w końcu wraz z nadejściem mrozów nie będziemy w stanie zabrać konstrukcji do domu. Niekiedy jako materiał stosuje się również piaskowce, jednak ze względu na porowatą strukturę szybciej ulegają zniszczeniu.
Przy wyborze budulca warto wziąć pod uwagę nie tylko jego właściwości, ale również dopasowanie do otoczenia. Jeśli w naszym ogrodzie dominują naturalne kamienie otoczaki, grill z cegieł nie będzie wyglądał zbyt dobrze.
Krok 3 – plan grilla
Jeśli znamy już miejsce i wybraliśmy odpowiedni materiał, następnym krokiem będzie przygotowanie planu konstrukcji. Warto w tym celu oglądnąć kilka projektów i zdecydować się na taki, który najbardziej nam odpowiada. Możemy wybudować niewielki grill bez komina, duży wraz z kominem lub cały kompleks zawierający wędzarnię oraz stół roboczy. Czasami warto rozważyć wykonanie bardziej rozbudowanego grilla. Zastanów się ile osób będzie z niego korzystać, ponieważ przygotowywanie potraw “na raty” może okazać się uciążliwe. Wraz z grillem można zaplanować wykonanie stanowiska do odkładania różnych potrzebnych akcesoriów oraz miejsce na drewno. Bardzo funkcjonalne są rozbudowane grille z dodatkowymi blatami i stolikami. W większych ogrodach projektuje się grill nawet z altaną, a nawet siedziskami i stolikami. Wysokość i wielkość rusztu dopasowujemy do indywidualnych potrzeb. Jeśli zdecydujemy się na mniejszą konstrukcję warto przemyśleć budowę pod kątem ilości poziomów mocowania rusztu (tylko jeden czy kilka). Przykładowy projekt grilla możemy znaleźć w sieci lub stworzyć go samodzielnie – nie jest on na tyle trudny, by przysporzyć nam kłopotów, nawet jeśli nie jesteśmy związani z branżą budowlaną. Warto poszperać w internecie i zainspirować się obejrzanymi formami grillów.
Krok 4 – budowa fundamentów
Aby grill był stabilny i nie uległ szybko zniszczeniu, konieczne będzie postawienie solidnych fundamentów. Jak zrobić to krok po kroku?
- Na ogół zaleca się, aby ich głębokość wynosiła około 60 cm.
- Drugą możliwością jest ułożenie 20-30 cm warstwy zagęszczonego żwiru i ubicie go, by powstała równa powierzchnia.
- Na tak przygotowanej bazie wylewamy beton o grubości 15-20 cm.
- Warto pamiętać o tym, że po tej czynności powinniśmy odczekać przynajmniej 2 tygodnie, by podłoże było gotowe do dalszych prac.
Krok 5 – budowa ścian
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie materiału oraz zaprawy. Układanie elementów należy zacząć od narożników, by konstrukcja była możliwie prosta i stabilna. Tak jak wspominałam wcześniej łączymy je ze sobą za pomocą zaprawy zostawiając równe odstępy na fugę. Pamiętajmy o tym, by kolejne cegły (lub kamienie) układać z przesunięciem o ½ długości poprzedniej. Będzie to gwarantem stabilność całej konstrukcji.
Krok 6 – przygotowanie paleniska
Palenisko powinno znajdować się na wysokości minimum 70 cm. Zaleca się ustawienie go nawet na wysokości 80 cm, by przyrządzanie potraw było jeszcze wygodniejsze. Z drugiej strony jeśli planujecie korzystać z grilla głównie w pozycji siedzącej, można ustawić wysokość paleniska na 50-60 cm. W miejscu, w którym będzie znajdowało się palenisko warto zamocować np. płytę OSB, którą usuniemy wtedy, gdy zaprawa będzie w pełni związana. Gdy płyta znajduje się w odpowiednim miejscu, murujemy dwie warstwy z cegieł lub kamieni. Później, gdy zaprawa będzie już związana, możemy wymienić płytę OSB na metalowe palenisko. Warto rozważyć zrobienie kilku niewielkich otworów w budulcu, które zwiększą ciąg powietrza i przyspieszą proces spalania.
UWAGA: jeśli zdecydowaliśmy się na grill z cegły, w miejscu, w którym będzie narażona na wysokie temperatury powinniśmy zastosować cegłę szamotową!
Krok 7 – pora na ruszt
Nad paleniskiem mocujemy ceowniki, na których poprowadzimy prowadnice pod ruszt. Jeśli zamocujemy je na dwóch wysokościach, będziemy mieli większą kontrolę nad przygotowanymi potrawami. Sam ruszt możemy zamówić u ślusarza, jednak praktyczniejszym rozwiązaniem będzie wybranie gotowego elementu w markecie budowalnym. Warto o tym pomyśleć jeszcze na etapie planowania konstrukcji, gdyż jego wymiary mogą być uzależnione od dostępnych elementów. Palenisko wraz z komorą, w której będziemy przygotowywać potrawy, nie powinno przekraczać 60 cm wysokości ze względu na duże straty ciepła.
Jeśli nie zdecydowaliśmy się na komin, na tym etapie kończy się budowa naszego grilla ogrodowego.
Krok 8 – komin
Jak nie trudno zgadnąć, komin musi się zwężać ku górze. Na tym etapie budowy powinniśmy z każdym poziomem ustawiać materiał tak, by zwężenie wynosiło 2-3 centymetry. Wylot komina według zasad budowy powinien mieć średnicę nie mniejszą niż 15 cm x 15 cm! Grill z kominem powinien być budowany według tych samych zasad, co kominek z otwartym paleniskiem. A specjaliści dodają jeszcze “plus rezerwa na zewnętrzne przeciągi” - czyli komin dwa razy większy. W palenisku stosuje się cegłę szamotową, a w przewodzie dymowym cegłę pełną.
Krok 9 – wykończenie i użytkowanie po wymurowaniu
Zależnie od użytych materiałów musimy zastanowić się nad wykończeniem naszego grilla. Jeśli do budowy używaliśmy cegieł, nie ma sensu zakrywać ich naturalnej faktury. Z drugiej strony jeśli konstrukcja została wykonana z bloczków silikatowych, można rozważyć zastosowanie tynku lub kamienia ozdobnego. Pamiętajmy również o nałożeniu fugi w szczeliny. Grill jest gotowy do użytku dopiero po 2 tygodniach i pierwszy ogień powinien być raczej mały, by powoli hartować konstrukcję, która ma nam posłużyć przez kolejne lata.
Nadeszła pora na grillowanie
Z całą pewnością rozpoczęliście już sezon grillowy, jednak przyrządzanie potraw we własnym murowanym grillu to zupełnie coś innego. Ja nie mogę doczekać się rozpoczęcia prac, a wy? Macie już gotowy projekt? Jakie grille najbardziej wam się podobają? Duże, rozbudowane kompleksy czy raczej skromne paleniska? Pamiętajcie, że zaprojektowany i wykonany przez nas grill może być prawdziwą ozdobą naszego ogrodu! To w ciepłe popołudnia czy wieczory będzie doskonałe miejsce, które gromadzić będzie rodzinę i znajomych na klimatycznych i smakowitych spotkaniach!
Monika
Z wykształcenia architekt wnętrz, który jest zapatrzony w nowoczesne i minimalistyczne wnętrza. Z zawodu copywriter, z pasji grafik i kinoman. Zainteresowania naszej ekspertki obracają się wokół wszystkiego co piękne, designerskie i... praktyczne. Jak każdy prawdziwy Polak uważa, że nie ma rzeczy, której nie umiałaby zrobić lub naprawić.